Több, mint egy általános autókölcsönző
Mikor nem fizet a biztosító?

A biztosítónak törvényi joga van ahhoz, hogy a balesetben kialakult felelősség alapján döntsön a kártérítésről. Egy adott szituációban nem az a kérdés mekkora a várható kifizetendő kárösszeg hanem az, hogy egyértelműen melyik félnek kell viselni a károkat.

Kármegosztás

Egy adott kár vizsgálata alapján előfordulhat az is, hogy a biztosító úgy ítéli meg hogy mindkét autós figyelmetlensége vezetett a baleset bekövetkezéséhez azaz kármegosztást alkalmaz. Kármegosztásnál fontos szempont a felelősség felróhatósága, ennek értelmében eltérő százalékban állapíthatja meg a kártérítési összeget pl.: 40-60%. Így könnyen lehet, hogy az alapból egyértelműnek tűnő károsult fél csak 60%-os kártérítési összeget fog megkapni a biztosítótól.

Biztosító kifizetés

Vannak azonban olyan esetek amikor megdöbbenve tapasztaljuk, hogy valamilyen okból a biztosító nem fizet! Ilyen például ismeretlen kárt okozó jármű. A parkolóban történt kisebb nagyobb koccanások. Amennyiben a károkozó feltételezése szerint nem látták, nem készített valaki fotót róla vagy biztonsági kamera hiányában nem tudják beazonosítani gyakran elhagyják a helyszínt! Sajnos sok esetben nem hagy elérhetőséget a károsult gépkocsin

Casco biztosítás

Ebben az esetben segíthet a saját autóra megköthető casco biztosítás! Ide sorolhatjuk azt az esetet is amikor közúti közlekedésben résztvevő egyik autós társunk túl gyorsan hajt, megcsúszik és összeütközik egy szabályosan közlekedő gépkocsival vagy szabálytalan előzés miatt leszorítja az úttestről és az árokba csapódik vagy fának ütközik, majd ezt követően a kárt okozó gépkocsi elhagyja a helyszínt.

Szerencsére két kivételt azért tesz a kgfb-törvény miszerint a súlyos személyi sérüléssel járó vagy ha halállal végződő közúti baleset történik. Ilyen esetekben a Mabisz által kezelt kártalanítási számla fedezheti a károsult autóban és egyéb vagyontárgyban keletkezett kár kifizetését.

Ha már korábban megemlítettük, beszéljünk egy kicsit a kártalanítási számláról!

Ide tartozik az a balesetből eredő kár amikor ismerjük a károkozót, de nincs érvényes kötelező gépjármű-felelősség biztosítása, megvan az autó rendszáma, de nem ismerjük a tulajdonosát vagy ittas a gépjármű vezetője. Minden esetben a rendőrség segítségét kell kérni!

A MABISZ által kezelt kártalanítási számla alapból nagy valószínűséggel megkapjuk a keletkezett kártérítési összegünket.

Nem örülhet viszont az eljárás alá vont személy, mert nem csak a Rendőrség által kiszabott bírságot kell megfizetnie de a Magyar Biztosítok Szövetsége is (MABISZ) jogi úton vissza fogja követelni a károsultnak kifizetett összeget!