Több, mint egy általános autókölcsönző
Mikor fizet a Kötelező Gépjármű-felelősségbiztosítás (Kgfb)?

A kgfb olyan károkra nyújt fedezetet amelyet a gépkocsi vezetője vagy üzembentartója okoz más, harmadik félnek és amelyekre a hatályos jogszabályok értelmében kártérítési kötelezettsége áll fenn. Ezek lehetnek anyagi kárral és személyi sérüléssel járó káresemények.

KGFB

Egy közlekedési balesetben a vétlen fél azaz a károsult részére nyújt teljeskörű kártérítést a vétkes azaz a károkozó gépjármű biztosítása.

Ahhoz, hogy a kárt okozó fél biztosítója fizessen legalább három információra van szükségünk:

  • a károkozó kilétére (nem hagyja el a helyszínt)
  • érvényes kötelező biztosításra
  • a balesetet okozó fél elismerő nyilatkozatára

A választott biztosítónk abban az esetben fogja megtéríteni a keletkezett kártérítési összeget a károsult félnek amennyiben a kárt okozó személy egyértelműen felelősségre vonható a bekövetkezett balesetben. Abban az esetben ha ez valóban fennáll a kgfb szerződésben vállaltak szerint megtéríti a jogos kárigényt.

Néhány példa milyen esetekre nyújt biztosítást a Kgfb

A biztosítási törvény szerint minden olyan kárt megtérít amit a károsult megfelelően tud bizonyítani. Ezért például egy karambol bekövetkezésénél:

  • Autómentési és szállítási költségek
  • A gépjárműben szállított tárgyak
  • Személyi sérüléssel járó károk
  • Értékcsökkenés
  • Járművel kapcsolatos költségek karosszéria javítás és autófényezés idejére pl. autóbérlés vagy taxi számla

Amennyiben a gépkocsi üzemképtelenné válik a balesetben, az autómentés szakszerű legyen, elkerülve a további károkozás lehetőségét.

Érdekes témakör az autóban szállított tárgyakban keletkezett károk megtérítése. A károsult autóban minden tárgyra így az utasok személyes használati tárgyaira és a gépkocsiban szállított egyéb csomagokra is fedezetet nyújthat. Itt fontos megjegyezni és ismerni a gépjárműbe pakolt tárgyak, csomag(ok) szállításával kapcsolatos vonatkozó kresz szabályt.

Sokan nem tudják, hogy a károkozó gépkocsiban utazó utasok személyes használatú tárgyaira is kiterjed a kártérítési felelősség, de másra viszont nem fizet!

Fontos, hogy az autóbaleset bekövetkezése után a megfelelő szervizbe kerüljön a gépkocsi és megfelelő szakmai tapasztalattal segítse a bajba jutott ügyfelet, ebben a nehéz helyzetben is megfelelő partner az Elastic-Car Kft!

Mikor nem fizet a kötelező gépjármű-biztosítás?